Leer het gebaar voor woorden over feest!

Feestwoorden met gebaren

‘Ballon’, ‘feesthoed’, ‘lekker’, ‘genoeg’, leer het gebaar voor deze en andere woorden over feest! Op deze pagina vind je 4 korte video’s waarin bij het gesproken woord de gebaren voorgedaan worden, in ‘Nederlands met Gebaren’ (NmG).

Gebaren. De meeste mensen gebruiken hun handen vanzelf al tijdens het communiceren. Er zijn talloze ‘natuurlijke’ gebaren die we gebruiken bijvoorbeeld in situaties waarin je niet hardop wil praten of als je elkaar niet zo goed kan horen zoals op een feestje met (harde) muziek. Denk aan de beweging die je met je hand bij je mond maakt om te vragen of iemand iets wil drinken.

NmG is een visuele weergave van het gesproken Nederlands, het is een mix van gesproken taal en gebaren. De ondersteunende gebaren bieden een manier om de gesproken taal zichtbaar, of voor slechthorende personen of personen die geen gesproken taal begrijpen, toegankelijk te maken. Maartje gebruikt in deze video’s  het gesproken Nederlands ondersteund met gebaren, in combinatie met een duidelijk mondbeeld voor spraakafzien (liplezen).

Gebaren kun je gebruiken naast communicatie ondersteunende hulpmiddelen, zoals een tablet of communicatiekaart. Bij het aanbieden van nieuwe woorden en begrippen, in combinatie met liedjes en bij allerlei dagelijkse activiteiten. Door het gebaren ga je vanzelf langzamer praten. Je geeft de ander visuele informatie mee bij de woorden. Zo krijgt de ander meer tijd en informatie om woorden te verwerken. Ook krijg je makkelijker (oog)contact met elkaar. Gebaren kun je ook samen maken door elkaars handen vast te pakken. Bewegen maakt je actief, dus is het ook goed voor de aandacht.

Voor meer informatie, voorbeelden van toepassingen en ervaring van anderen lees ook de volgende artikelen op onze website:

“Zingen met je handen, voor iedereen!” over het gebruik van gebaren als je samen liedjes zingt”

Communiceren met elkaar door te gebaren en het inzetten van een PODD boek
over de ervaring van Eva en Alex die met elkaar communiceren door te gebaren en het gebruik van het PODD boek.

Met versiering wordt het pas echt een feest!

Heb jij binnenkort een feestje? Of wil je iemand verrassen met een feestje? Dan hoort daar natuurlijk versiering bij. Met versiering wordt het pas echt een feest!

Heerlijk samen snoepen!

Milo is helemaal gek op zoetigheid. Jij ook? Bij een feestje hoort natuurlijk taart. Heerlijk samen snoepen!

Bij een feest hoort muziek.

Samen zongen wij voor de verjaardag van Milo. Milo kreeg zijn eigen feestlied. Misschien ken jij zelf ook wel een lied of maak je muziek met een instrument. Bij een feest hoort muziek. Doe maar mee!

Cadeautjes geven is leuk!

Vind jij het ook zo spannend om jarig te zijn? Want wat krijg jij voor cadeau? Cadeautjes geven is ook erg leuk en spannend. Je maakt er iemand blij mee!