Het communicatiepaspoort

Het communicatiepaspoort

Een communicatiepaspoort is een document, met persoonlijke gegevens van een communicatief meervoudig beperkt kind, jongere, of volwassene, die niet of nauwelijks kan praten.

Het paspoort is niet standaard en de vorm, de inhoud en het gebruik kan verschillen. Het kan variëren van een zelf geschilderd of getekend document, bijvoorbeeld met foto’s, picto’s, tekeningen. Een beplakt ‘moodboard’ of gewoon een traditioneel notitieboekje met pictogrammen en tekst. Een symbolenkaart op het rolstoelblad, een set themakaarten in de vorm van een sleutelhanger. Maar natuurlijk kan dit ook gerealiseerd worden door het gebruik van een tablet met foto’s, picto’s, tekst en zo meer. Te veel om op te noemen en heel veel kan, zolang het maar passend is voor de personen die dit gebruiken. 

Het idee achter het communicatiepaspoort is dat je samen met de paspoorthouder een persoonlijk document maakt. Geheel op eigen wijze, passend bij de paspoorthouder. Dit paspoort vormt dan een ideale opstap om in gesprek te komen met anderen en het geeft gesprekspartners een aanleiding om eenvoudiger met hen, die een communicatieve beperking hebben, in gesprek te gaan.

Het doel van een communicatiepaspoort is kort en bondig duidelijk maken hoe de houder communiceert en waarover hij/zij graag praat.

Hoe maak je nu zo’n paspoort? Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor de handleiding en meer informatie. 

Poster communicatiepaspoort

Milo heeft een poster ontwikkeld als voorbereiding op het maken van een communicatiepaspoort.
Hiermee kun je samen met het netwerk inventariseren wat belangrijk is om in het Communicatiepaspoort op te nemen. Op de poster staan tips en suggesties hoe je een paspoort kunt maken en vorm kunt geven. Op de achterkant kun je samen een mindmap maken.


Invulbaar communicatiepaspoort

Wil je zelf een communicatie paspoort maken maar weet je toch nog niet goed hoe dit te doen?
Wij helpen je graag op weg en hebben een invulbaar communicatie paspoort voor je klaar staan. Hier kun je zelf je eigen paspoort mee creëren. Dit kan een mooi begin zijn of een aanvulling op een andere vorm die je gaat maken op maat voor jouw kind.

Download hier het invulbaar communicatie paspoort!

“Het communicatiepaspoort is een familietraject geworden”

Kijk en luister eens naar het verhaal van Jacqueline, moeder van Stef. Zij vertelt over wat het communicatiepaspoort hen heeft gebracht. Stef heeft het KLIN© programma gevolgd en daarna de overstap gemaakt naar een Samen Naar School klas.
Benieuwd naar het KLIN© programma? Kijk dan hier: KLIN© – Stichting Milo 

”Dit ben ik! Ik ben Bor Brans”

Dit is Bor Brans. Bor kan goed praten en wordt daarom nog weleens overschat. Zijn communicatiepaspoort staat vol met onderwerpen die wel goed bij zijn belevingswereld passen. Hierdoor heeft zijn gesprekspartner een goede ingang voor een gesprek. Bor vindt het leuk om werkstukjes te schrijven. Zijn communicatiepaspoort is dan ook een soort werkstukje: een werkstukje over en van Bor! Met zijn woorden, zijn lievelingskleuren en allemaal foto’s.